Vinnare av Guldpillret 2019

Region Kalmar län vinner det tionde Guldpillret

För tionde året i rad delar idag Läkemedelsförsäkringen, i samarbete med Dagens Medicin, ut Guldpillret. Årets vinnare är Norrlidens Hälsocentral i Region Kalmar län och deras projekt ”Sömnmedel och hur vi blev av med dem – nästan”. Priset, ett utbildningsstipendium till ett värde av 50 000 kronor samt ett hederspris, delas ut idag på Läkemedelsmarknadsdagen.

– Vi är väldigt glada över intresset och engagemanget, runt om i Sverige, kring arbetet med att utveckla en bättre och säkrare läkemedelsanvändning. Årets pristagare har på ett föredömligt sätt engagerat sig i sina patienters hälsa genom att våga utmana invanda behandlingsmönster och arbeta över professionsgränserna. Förskrivningen av sömnmedel har minskat markant, patienterna har fått hjälp med att hitta andra vägar till en god sömn och därmed sluppit risk för eventuellt beroende och biverkningar, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

För två år sedan utmärkte sig Norrlidens Hälsocentral med att ha Kalmar läns högsta sömnmedelsförskrivning. Ett förbättringsarbete initierades med syfte att minska förskrivningen av sömnmedel och erbjuda patienterna andra behandlingsalternativ för att uppnå en god sömn. Hela personalgruppen arbetade tillsammans under processen för att skapa förtroende hos patienterna och för att motivera målet. Sömnmedelsförskrivningen har inte bara minskat från initialt 42 till aktuellt 12 individer per 1000 listade utan också resulterat i en minskad arbetsbelastning för de vårdanställda.

Juryns motivering lyder: ”För ett engagerat teamarbete som kan inspirera fler, har årets vinnare tagit itu med ett allvarligt hälsoproblem med den kraft som bara uppstår på vårdgolvet. Genom att ta spjärn mot förskrivningsstatistik och göra upp med gamla vanor, får de drabbade fler och bättre alternativ till sömnmedel och därmed mätbart bättre läkemedelsanvändning. Ett beundransvärt initiativ som gett hållbar förändring för både personal och patienter.”

Syftet med Guldpillret är att uppmuntra anställda inom sjukvården, apotekssektorn och forskarvärlden att identifiera nya arbetssätt och metoder inom hälso- och sjukvården för att uppnå en säkrare läkemedelsanvändning och därmed en bättre hälsa hos patienterna.

I juryn för Guldpillret ingår förutom Robert Ström, VD för Läkemedelsförsäkringen och Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin och Apoteksmarknaden, följande personer:

  • Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet
  • Mikael Hoffmann, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor
  • Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet
  • Märit Johansson, ordförande i Apotekarsocieteten
  • Thomas Lönngren, konsult och tidigare chef för EU:s läkemedelsmyndighet European Medicines Agency
  • Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet

 

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:

Robert Ström, VD Läkemedelsförsäkringen, tel: 070 296 1620, e-post: robert.strom@lakemedelsforsakringen.se

Pristagarna: Katarina Jervelind, Verksamhetschef, tel: 0480-819 88, e-post: katarina.jervelind@regionkalmar.se

Ladda hem pressmeddelandet här: Vinnare av Guldpillret 2019 (PDF)

Nyheter

Naloxonprogrammet i Region Skåne vinner Guldpillret 2023

För fjortonde året i rad delar idag Läkemedelsförsäkringen, i samarbete med Dagens Medicin, ut Guldpillret. Årets pristagare, Naloxonprogrammet i Region Skåne, får en prissumma på 100 000 kronor. Foto: Pax Engström. Under de senaste åren har Sverige varit ett av...

läs mer

Nominera till Guldpillret 2023

100 000 kr till det bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning Läkemedelsskador orsakar onödiga kostnader, kräver vårdresurser och kan innebära stort lidande för de patienter som drabbas. Felaktig användning av läkemedel är ett stort och angeläget...

läs mer