Guldpillret 2013

Har du ett recept på säkrare läkemedelsanvändning? Då väntar en belöning på 50 000 kr!

Nu startar nomineringstiden för utmärkelsen av Guldpillret 2013

Priset ska stimulera anställda i sjukvården, apotekssektorn och forskar-världen att hitta recept för en bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador. Bakom utmärkelsen står Läkemedelsförsäkringen och tidningarna Dagens Medicin och Dagens Apotek. Guldpillret instiftades 2010 och förra årets pristagare var bidraget Akutklinikens läkemedelsverktygslåda från Akutkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Exempel på initiativ som kan belönas:

  • Utveckling av nya arbetssätt och metoder som ökar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen.
  • Utveckling av tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
  • Forskning som bidrar till en förbättrad användning av läkemedel, genom ökad förståelse för läkemedels mekanismer och verkan i människokroppen.

Personer från alla yrkesgrupper inom sjukvården och apotekssektorn kan få priset. De kan belönas för insatser och initiativ inom alla typer av verksamheter – inte bara i klinisk verksamhet, utan också på andra områden relaterade till läkemedelssäkerhet, till exempel myndigheter och forskningsinstitutioner.

Alla kan nominera till Guldpillret 2012. Nomineringstiden startar den 9 maj och avslutas den 16 september. Nomineringen sker via ett webbformulär på dagensmedicin.se/guldpillret.

Guldpillret 2012 delas ut på Apoteksdagen som arrangeras av Dagens Apotek och Dagens Medicin den 25 oktober. Vinnaren får ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor och ett hederspris.

Kunnig jury utser pristagare

Pristagarna utses av en kunnig jury med företrädare för sjukvård, farmakologi, forskning och patientintressen.

I juryn ingår: Bo Carlberg, ordförande i Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, Thomas Lönngren, tidigare chef European Medicines Agency, nu verksam som konsult, Inger Ros, ordförande Hjärt-/Lungsjukas riksförbund, Anders Rane, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Eva Sjökvist-Saers, ordförande i Apotekarsocieteten samt Mikael Nestius, chefredaktör, Dagens Medicin och Dagens Apotek och Anders Öhlén, vd, Läkemedelsförsäkringen.

logo_dagens-medicin

logo_dagens-apotek

logo_lff