Vem vinner Guldpillret 2024?

100 000 kr till det bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning

I 15 år har Guldpillret funnits för att belöna och uppmärksamma insatser för att förbättra läkemedelssäkerheten. Den 13 mars öppnar årets nominering.

Alla som arbetar i sjukvården, på apotek, hos myndigheter, på läkemedelsföretag eller andra organisationer kan enkelt nominera till Guldpillret. Allt som behövs är en kortfattad beskrivning av arbetet och en motivering. Därefter väljer juryn för Guldpillret ut de bästa bidragen som går vidare till finalomgången och får göra en mer detaljerad beskrivning av sitt arbete.

Det är femtonde året i rad som utmärkelsen Guldpillret delas ut. Priset instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin. Nomineringstiden pågår till den 13 maj.

Guldpillret kan vinnas av såväl stora som små projekt – huvudsaken är att arbetet har gjort nytta genom minskade läkemedelsskador, bättre läkemedelsanvändning och förbättrad patientsäkerhet.

Några exempel på områden som kan belönas med Guldpillret:

  • Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.
  • Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
  • Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn bland annat på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Robert Ström, vd på Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande hoppas på riktigt många nomineringar under Guldpillrets jubileumsår. Den som nominerar har inte bara chansen att vinna 100 000 kr, utan får också publicitet och en möjlighet att bredda sitt initiativ.

– Och äran att få vinna så klart!, säger han.

Enligt Robert Ström är syftet med priset att sätta ljuset på behovet av att minska läkemedelsskador och förbättra läkemedelsanvändningen.

– Hälso- och sjukvården har en nyckelroll i det arbetet och vi ville stimulera till ett mer proaktivt arbete, säger han.

Vad minns han bäst från alla år som priset har delats ut?

– Mycket har hänt under de här 15 åren. Läkemedelsutvecklingen har gjort stora framsteg och nya, avancerade terapier har introducerats, två pandemier har vi också hunnit avverka sedan Guldpillret startade! Vi har belönat många viktiga och betydelsefulla projekt som spänner över ett brett fält. Allt ifrån våra allra första vinnare, e-Ped som möjliggör effektiv och korrekt dosering av läkemedel till barn till förra årets vinnare Naloxonprojektet som räddar liv genom möjligheten att snabbt ingripa vid en överdos. Vi har också ”Genomic Medicin Sweden- Barncancer”, vinnaren från 2022, som är ett bra exempel på hur nya vetenskapliga rön för behandling och säkerhet framåt.

Här kan du läsa om alla de tidigare årens vinnare.

Välkommen att nominera! Här hittar du nomineringsformuläret »

Nyheter

Läkemedelsskador med licensprodukter – möjligt problem

De flesta företag som tar in licensläkemedel i Sverige har tecknat Läkemedelsförsäkringen, men inte alla. Licensläkemedel är oftast inte föremål för en offentlig upphandlingsprocess och leverantörerna är därför inte, på samma sätt som vanliga läkemedelsleverantörer,...

läs mer