Information gällande försäkringsskydd vid framtida vaccin

Information gällande försäkringsskydd vid framtida vaccin

Med anledning av de artiklar som det senaste dygnet publicerats i svensk media angående oklarheter kring ett försäkringsskydd vid en vaccination mot coronaviruset vill Läkemedelsförsäkringen göra vissa förtydligande.

Läkemedelsförsäkringen är en unik försäkring för alla som skadas av läkemedel. Försäkringen har skapats genom en frivillig överenskommelse den 1 juli 1978 mellan läkemedelsföretag i Sverige.

Nästan alla läkemedelsbolag som verkar i Sverige (99% av alla sålda läkemedel) är med i Läkemedelsförsäkringen. För att ett läkemedel ska täckas av försäkringen krävs att produkten är godkänd av Läkemedelsverket, den myndighet i Sverige som ansvarar för godkännandet av alla läkemedel.

Just nu pågår intensiv forskning över hela världen för att ta fram flera vaccin som kan användas mot coronaviruset. Ännu finns inget färdigt, och av myndigheter, godkänt vaccin. Läkemedelsförsäkringen kan idag därför inte uttala sig om huruvida någon av dessa vaccinkandidater kommer täckas av försäkringen. Det är först när Läkemedelsverket har godkänt ett eller flera vaccin som det kan täckas av Läkemedelsförsäkringen.

Läkemedelsförsäkringen har en dialog med Socialdepartementen om den vaccinationsplan som Sverige håller på att ta fram. Alla parter är medvetna om vikten av ett försäkringsskydd och vår gemensamma ambition är att alla som vaccineras med ett framtida godkänt vaccin ska vara täckta av en trygg försäkringslösning.

Nyheter

Vem vinner Guldpillret 2024?

100 000 kr till det bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning I 15 år har Guldpillret funnits för att belöna och uppmärksamma insatser för att förbättra läkemedelssäkerheten. Den 13 mars öppnar årets nominering. Alla som arbetar i sjukvården, på apotek, hos...

läs mer

Läkemedelsskador med licensprodukter – möjligt problem

De flesta företag som tar in licensläkemedel i Sverige har tecknat Läkemedelsförsäkringen, men inte alla. Licensläkemedel är oftast inte föremål för en offentlig upphandlingsprocess och leverantörerna är därför inte, på samma sätt som vanliga läkemedelsleverantörer,...

läs mer