Genomic Medicine Sweden Barncancer vinner Guldpillret 2022

För trettonde året i rad delar idag Läkemedelsförsäkringen, i samarbete med Dagens Medicin, ut Guldpillret. Tack vare årets vinnare, projektet Genomic Medicine Sweden Barncancer, kan svenska barn som insjuknar i cancer erbjudas analys av alla gener, så kallad helgenomsekvensering vid alla Sveriges sex barnonkologiska centra.


Samtliga barnonkologiska centrum i Sverige har varit involverade i arbetet med årets Guldpillervinnare. Några av dem som arbetat med projektet vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Skånes universitetssjukhus i Lund är fr v Sandra Wessman, Kees-Jan Pronk, Joakim Wille, David Gisselsson Nord, Anders Castor och Elisabeth Wadensten. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

 

Projektet finansieras av Barncancerfonden och Socialdepartementet och görs tillsammans med Barntumörbanken. Satsningen ökar kunskapen om varför barncancer uppstår och förbättrar möjligheterna att ställa en snabbare och mer detaljerad diagnos. Analyserna kan även innebära att man tidigt hittar förändringar som gör det möjligt att erbjuda en mer effektiv och riktad behandling. Vinnarna får en prissumma på 100 000 kronor.

– Varje år diagnosticeras 300 barn med barncancer i Sverige. Årets pristagare har på ett föredömligt sätt etablerat ett nytt arbetssätt för helgenomsekvensering av barn i klinisk praxis över hela landet. Genom att öka den biologiska kunskapen om barnens tumörer ges en ännu bättre möjlighet till målinriktad behandling för dessa barn, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

Juryns motivering lyder: ”Barn som insjuknar i cancer i Sverige kan i dag erbjudas analys av alla gener vid samtliga barnonkologiska kliniker i Sverige. Det ger fler patienter en snabbare, säkrare och mer detaljerad diagnos och tillgång till riktad behandling, samtidigt som vi får viktig biologisk kunskap om barns tumörer. Många goda krafter har samverkat i arbetet och därigenom skapat en jämlik tillgång till de senaste medicinska forskningsframstegen inom ett angeläget område. En insats som inte bara innebär en bättre och säkrare användning av läkemedel, utan också är en god förebild för införandet av innovationer i hälso- och sjukvården”.

Syftet med Guldpillret är att uppmuntra anställda inom sjukvården, apotekssektorn och forskarvärlden att identifiera nya arbetssätt och metoder inom hälso- och sjukvården för att uppnå en säkrare läkemedelsanvändning och därmed en bättre hälsa hos patienterna.

I juryn för Guldpillret ingår förutom Robert Ström, VD för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande samt Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin:

  • Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet
  • Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet
  • Synnöve Lindemalm, klinisk farmakolog och barnläkare, Astrid Lindgrens barn- och ungdomssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset samt tidigare vinnare av Guldpillret (2010).
  • Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten
  • Torbjörn Söderström, chefsläkare, Läkemedelsverket
  • Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
  • Malin Parkler, vd Pfizer

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Robert Ström, VD Läkemedelsförsäkringen, tel: 070-296 16 20, robert.strom@lakemedelsforsakringen.se
För pristagarna: David Gisselsson Nord, professor i molekylär patologi, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund, tel: 073-391 40 36, david.gisselsson_nord@med.lu.se

Nyheter

Almedalsveckan 2024 – seminarium om säkrad läkemedelstillgång

Foto: Pax Engström Nyström Under årets Almedalsvecka anordnade Läkemedelsförsäkringen tillsammans med Dagens Medicin ett seminarium på temat - Har vi rätt recept för att säkra läkemedelstillgången? I panelen deltog Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen, Rachel De...

läs mer