Andra instanser
Anmälan av vårdrelaterade skador görs till olika instanser beroende på vad som orsakat skadan. Här nedan reder vi ut vad som gäller för dig som är yrkesverksam.
Patientförsäkringen »
Ibland inträffar skador och felbehandlingar i vården. Om någon skadas av vård eller tandvård kan personen beviljas ersättning. Det är lag på att de som utför hälso-, sjuk- och tandvård måste vara försäkrade. Regionerna har därför tecknat en patientförsäkring hos Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, Löf. Privata aktörer kan teckna patientförsäkring i andra försäkringsbolag. Patienten gör en skadeanmälan till Löf/aktuellt försäkringsbolag som utreder, fattar beslut och lämnar eventuell ersättning.
Läkemedelsverket »
Oväntade biverkningar av läkemedel och/eller växtbaserade läkemedel ska rapporteras till Läkemedelsverket så fort som möjligt. Även biverkningar som uppkommit på grund av medicineringsfel, missbruk, exponering i arbetet eller användning vid sidan av de villkor som angivits i produktinformationen ska rapporteras. Rapporteringen kan leda till direkta åtgärder så som uppdaterad produktinformation, begränsning av användningsområden för läkemedlet eller indragning av läkemedlet.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) »
IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Hit ska du till exempel anmäla missförhållanden eller vårdskador enligt Lex Sara och Lex Maria. En anmälan kan leda till att IVO gör en tillsyn av verksamheten.
Patientnämnd »
Varje region har en egen patientnämnd dit patienter kan vända sig med klagomål och synpunkter som rör offentligt finansierad hälso-, sjuk- och tandvård, kommunal hälso- och sjukvård samt skolhälsovård. Patientnämnden fungerar som en opartisk länk mellan patienten och vårdpersonal som reder ut och förklarar så att parterna förstår varandra bättre.
Relaterade länkar
Vill du hjälpa din patient kan du skriva ut blanketter här »