Almedalsseminarium – Har vi rätt recept för att säkra läkemedelstillgången?

En ny nationell läkemedelsstrategi är på plats sedan februari 2024 med ambitionen att ta tag i ett antal viktiga utmaningar kring tillgänglighet och patientsäkerhet. Kommer tillgången till läkemedel att vara självklar för framtidens patienter?

Problemet med restnoteringar och brist på läkemedel har blivit en kronisk åkomma. Antalet restanmälda läkemedel har ökat kraftigt de senaste åren och situationen har inte förbättrats trots åtgärder. Vi har också ett nytt beredskapsläge att ta hänsyn till med det hotfulla läget i vårt närområde. Licensläkemedel och off label-förskrivningar ökar.

Hur säkrar vi att systemet för biverkningsrapporteringar och läkemedelsskador fungerar även för dem? för framtidens patienter? Läkemedelsindustrin väljer allt oftare bort Sverige för sina kliniska prövningar, vilket kan göra att vi hamnar långt bak i prioritet när nya läkemedel ska lanseras. Prissättningen av nya läkemedel är en återkommande konfliktkälla. Frågorna om läkemedel, tillgänglighet och patientsäkerhet är mer angelägna än någonsin. Välkommen till ett seminarium som tar ett samlat grepp för att diskutera lösningarna.

Medverkande:

  • Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen
  • Rachel De Basso, ordförande i regionstyrelsen i Region Jönköpings län (S), ledamot Vårdansvarskommittén
  • Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket
  • Lotta Håkansson, förbundsordförande Reumatikerförbundet
  • Johan Wallér, vd Apoteksföreningen
  • Karolina Antonov, tf vd Lif
  • Maja Florin, moderator Dagens Medicin Agenda

Arrangör: Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin
Tid:
Onsdag 26/6 kl. 11.35-12.20
Plats: Dagens Medicins tält på Strandvägen 4.2, Visby, Gotland

Seminariet är öppet för alla. För att delta digitalt, anmäl dig här »

 

Nyheter

Almedalsveckan 2024 – seminarium om säkrad läkemedelstillgång

Foto: Pax Engström Nyström Under årets Almedalsvecka anordnade Läkemedelsförsäkringen tillsammans med Dagens Medicin ett seminarium på temat - Har vi rätt recept för att säkra läkemedelstillgången? I panelen deltog Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen, Rachel De...

läs mer

Vem vinner Guldpillret 2024?

100 000 kr till det bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning I 15 år har Guldpillret funnits för att belöna och uppmärksamma insatser för att förbättra läkemedelssäkerheten. Den 13 mars öppnar årets nominering. Alla som arbetar i sjukvården, på apotek, hos...

läs mer