Almedalsveckan 2024 – seminarium om säkrad läkemedelstillgång

Foto: Pax Engström Nyström

Under årets Almedalsvecka anordnade Läkemedelsförsäkringen tillsammans med Dagens Medicin ett seminarium på temat – Har vi rätt recept för att säkra läkemedelstillgången? I panelen deltog Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen, Rachel De Basso, ordförande i regionstyrelsen i Region Jönköpings län (S) och ledamot Vårdansvarskommittén, Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket, Lotta Håkansson, förbundsordförande Reumatikerförbundet, Johan Wallér, vd Apoteksföreningen samt Karolina Antonov, tf vd för Lif. Maja Florin från Dagens Medicin Agenda modererade samtalet.

Under samtalet diskuterades bland annat det ökade antalet restanmälda läkemedel och vilka problem detta medför utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Robert Ström redogjorde för de utmaningar som råder med anledning av att licensläkemedel och off label-förskrivningar ökar. Tillgången till licensläkemedel är viktigt i en situation där läkemedelsbrist är ett växande problem och de flesta licensläkemedel som används i Sverige omfattas av Läkemedelsförsäkringen.

Det finns dock aktörer i Sverige som levererar licensläkemedel utan att omfattas av vare sig Läkemedelsförsäkringen eller en motsvarande försäkring. Detta kan på sikt skada förtroendet för det system som är tänkt att skydda patienten. Läkemedelsförsäkringen arbetar hårt för att alla läkemedel som säljs i Sverige ska omfattas av ett försäkringsskydd genom Läkemedelsförsäkringen eller motsvarande.

Här kan du se hela det inspelade seminariet »

Nyheter

Vem vinner Guldpillret 2024?

100 000 kr till det bästa receptet på bättre läkemedelsanvändning I 15 år har Guldpillret funnits för att belöna och uppmärksamma insatser för att förbättra läkemedelssäkerheten. Den 13 mars öppnar årets nominering. Alla som arbetar i sjukvården, på apotek, hos...

läs mer